heatplus email:   info@heatplus.nl   -   heatplus telefoonnummer:   0031 (0) 572 39 07 62

Duurzame energie op uw pluimveebedrijf?

heatplus biofire houtsnipperkachel
17 februari 2021

Onlangs heeft Heatplus een mooie installatie mogen opleveren bij een pluimveebedrijf met akkerbouwtak in Friesland. Hier werd voorheen altijd op gas gestookt, maar toen de familie besloot met een nieuwe stal uit te gaan breiden in het pluimvee, zijn zij zich gaan oriënteren op duurzame energie. Zij hebben uiteindelijk gekozen voor een snipperketelinstallatie, daar hebben zij de SDE-subsidie voor aangevraagd en ook ontvangen.

Herz BioFire 500
Voor het verwarmen van de nieuwbouw en de al bestaande stallen is er gekozen voor een Herz BioFire 500. Voorzien een gebruiksvriendelijke touch display en kan het proces ook op afstand bekeken en/of aangepast kan worden.
Deze robuuste ketel is uitermate geschikt voor het stoken op houtsnippers.

Voor de houtopslag is hier niet gekozen voor een bouwkundige bunker maar voor een container die buiten voor het pand staat opgesteld. Deze container is voorzien van een automatisch bediende deksel en walkingfloor die de houtsnippers naar de achterkant van de container transporteert. Vanaf daar worden de snippers doormiddel van robuuste RVS vijzels naar de ketel toegebracht.

Branderkamer
De BioFire 500 is voorzien van twee stokervijzels die de houtsnippers naar de branderkamer toe transporteren. De branderkamer is voorzien van een robuuste beweegbare vloer en vuurvast beton, temperatuurbestendig tot 1550 graden. Ook beschikt de branderkamer over twee luchtzones die apart regelbaar zijn, waardoor er een perfecte verbranding plaats kan vinden.

Zoals bij alle Herz ketels is ook deze ketel voorzien van een staande warmtewisselaar met een automatisch reinigingssysteem.

Door de ingebouwde lambdasonde worden de emissiewaarden continue bewaakt en gecorrigeerd en daar waar nodig zal het verbrandingsproces automatisch aangepast worden. Dit zorgt voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik en voor de laagst mogelijke emissiewaarden, ook bij verschillende brandstof kwaliteiten.

Asafvoer
De ketel is voorzien van een compleet automatisch asafvoersysteem. Dat houdt in dat het as vanuit de verbrandingskamer, wisselaar en cycloon automatisch naar één centrale bunker toe gebracht wordt. Om het condenseren van deze vijzels tegen te gaan worden deze volledig geïsoleerd.
De Herz ketels zijn standaard voorzien van isolatie om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn ook de door ons aangelegde leidingen volledig geïsoleerd zodat alle warmte op de juiste manier benut wordt.


In combinatie met Geissler installatie techniek die verantwoordelijk was voor de compleet technische installatie in de pluimveestal kunnen wij spreken van een zeer geslaagd project!

Gebruiksvriendelijk en makkelijk in onderhoud: de Herz Firematic pelletkachel

Herz Firematic heatplus

18 november 2020

Tussen de rondes door hebben wij een Herz Firematic 500 kW pelletketel mogen plaatsen op een pluimveebedrijf in Nieuwleusen. De monteurs van Heatplus vertellen:

‘’Allereerst hebben wij de bestaande ketels inclusief het leidingwerk gedemonteerd om ruimte te maken voor de nieuwe installatie.

In combinatie met de Herz ketel is er een 5000 liter buffervat geplaatst, waar wij de circuits van de stallen en woning op aan hebben gesloten. Op deze manier van stoken is er voldoende warm water op voorraad waardoor de stallen bij warmtevraag direct van warmte worden voorzien en op deze manier sneller op temperatuur zijn.’’

Om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken zijn de ketel, het buffervat en het leidingwerk volledig geïsoleerd.

Gebruiksvriendelijk en energiebesparend
De ketel is gebruiksvriendelijk door de ingebouwde T-Control met een touch display. Hiermee kan de volledige ketelsturing ook op afstand geregeld en gewijzigd worden.

‘’Door het inbouwen van een Lambasonde is de ketel ook energie besparend. Deze bewaakt constant de rookgas waardoor perfecte verbrandings- en emissiewaarden worden bereikt. Dit zorgt voor een schonere lucht en een lager brandstofverbruik.’’

Makkelijk in onderhoud en goed beveiligd
Om de klant zoveel mogelijk te ontlasten is de warmtewisselaar in de Herz ketel voorzien van een automatisch reinigingssysteem. Tevens zorgt een goed gereinigde warmtewisselaar voor een hoog rendement en een laag brandstofverbruik. Vervolgens wordt deze as, evenals de as in de verbrandingskamer door middel van automatische asverwijderingsvijzels uit de ketel in de ascontainers gedraaid die voor de ketel zijn opgesteld.

Uiteraard is de ketel ook voorzien van veiligheidsvoorzieningen zoals een terugbrandbeveiliging doormiddel van een stroomloos sluitende luchtdichte klep, zelfstandige blusinrichting, bescherming tegen herontbranding, temperatuurbewaking in de branderkamer en temperatuurbewaking in de opslagruimte.

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden op uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op via info@heatplus.nl of  0572 39 07 62 voor een geheel vrijblijvend gesprek.

 

Energiezuinig telen bij Aeres Hogeschool in Dronten

1 oktober 2020

Sinds de start van het nieuwe schooljaar brandt in de kassen van Aeres hogeschool in Dronten een nieuwe hout gestookte cv-installatie van Heatplus. De Herz FireMatic van 200 kW verwarmd daar de 600 m2 aan kassen. 

De tuin- en akkerbouw studenten maken voornamelijk gebruik van de kassen en kunnen onder andere door behulp van de cv-installatie jaarrond diverse teelten en practica uitvoeren. Ook is er ruimte voor eigen teelten. 

De kassen zijn onderverdeeld in vier afdelingen waar het klimaat apart geregeld kan worden. Zo worden er onder andere tomaten en komkommers geteeld, maar ook potplanten, de opkweek van planten en koelere teelten. Voor de laatste twee afdelingen geldt dat deze in de kas ’s winters vorstvrij worden gehouden. 
Onder een overkapping aan de achterzijde van de school liggen de houtsnippers opgeslagen. De overkapping is aan alle zijden open, zodat de snippers blijven drogen. 

In 2012 is de eerste installatie bij het Aeres geplaatst, een Herz BioFire 150. De nieuwe installatie is visueler ingesteld en op diverse fronten verbeterd. Zo kan deze op afstand worden uitgelezen en bediend, waardoor de meeste storingen of afstand kan worden opgelost. Dit scheelt een hoop in de kosten. 

Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Neem contact met ons op. 

 

Johnny Hogenkamp investeert in duurzame energie

Johnny Hogenkamp plaatst duurzame heatplus kachel
25 juni 2020

Al 15 jaar staat de gaskraan dicht op het fokvarkensbedrijf van familie Hogenkamp gevestigd in Dalfsen. Hier wordt sindsdien gestookt met een hout gestookte cv-installatie. ‘’De marge op producten van de boer is het laagst in de voedselketen. Destijds hebben wij besloten dat we hier zelf iets aan wilden doen en van minder schakels afhankelijk wilden zijn. Wij produceren nu zelf ons voer, hebben een eigen fokkerij en produceren onze eigen energie.’’

‘’Als bedrijf willen we blijven ontwikkelen’’ 

‘’Tot 10 jaar geleden is onze veestapel continue gegroeid wat gepaard gaat met het bouwen van nieuwe stallen. Dit levert uiteindelijk een mooi schaalvoordeel op. De laatste jaren hebben we vooral doorontwikkeld in zelfvoorziening en ook dit traject is afgerond.’’ Gas was een grote kostenpost van het zeugenbedrijf. Per jaar kostte dit ongeveer €70.000 euro, dus zeker de moeite waard voor Hogenkamp om dit eens onder de loep te nemen.

15 jaar geleden is het bedrijf begonnen met het stoken op houtpellets. Hierna zijn zij overgestapt naar houtsnippers. ‘’Dit scheelt een hoop in de aanschafkosten en dus ook in stookkosten. Nog een voordeel is dat dit regionaal voldoende verkrijgbaar is. Momenteel liggen er twee soorten snippers: takkensnippers van snoeiwerk uit de buurt en vanuit een zagerij.’’

Een mooi totaal plaatje

De huidige kachel van Heatplus, een HERZ firematic met een vermogen van 500kW, draait nu 7 weken. Een mooie reden om langs te gaan met taart en om terug te blikken op de samenwerking. ‘’Bij de overstap naar de nieuwe kachel van Heatplus ben ik op bezoek geweest in Heino. Hier heb ik een duidelijke demonstratie en uitleg gehad van de ketels die daar stonden. Er volgde een heldere offerte en ik had er een vertrouwd gevoel bij. De montage en service van de mannen van Heatplus is goed geregeld. Ook buiten kantoortijden staat er iemand voor je klaar. Een mooi totaal plaatje.’’ aldus Johnny Hogenkamp. Een groot voordeel van deze kachel vindt Johnny dat hij via een website in kan loggen. Het beeldscherm van de kachel is via zijn mobiel en computer te zien en kan op afstand instellingen aanpassen indien nodig. “Wanneer er een storing is ontvang ik een mail en dat werkt voor mij fijner dan nóg een alarm,’’ aldus Johnny Hogenkamp.

‘’Door de SDE+ subsidie lopen wij aardig richting de 0’’ 

‘’Onze vorige kachel brandde in principe nog prima, maar met de SDE+ subsidie in beeld was het voor ons erg aantrekkelijk om een nieuwe kachel met warmtemeting te plaatsen.’’ De SDE+ subsidie geldt voor een periode van 12 jaar, en er was een kachel nodig die deze tijd ook zou kunnen overbruggen. Vooral de Oostenrijkse kwalitatieve zekerheid sprak Hogenkamp zeer aan. ‘’Na een prijs-kwaliteitvergelijk kwamen de HERZ ketels van Heatplus het beste uit de test. Doordat wij de subsidie ontvangen voor de opgewekte groene energie van de Herz kachel en van 6400 zonnepanelen, is het bedrijf niet alleen energieneutraal maar zijn ook de energiekosten weggevallen. Het is voor andere boeren zeker de moeite waard om hier eens navraag naar te doen.’’

Gasneutraal met een financiële besparing van 2/3 op je gasrekening

3 maart 2020

Op het moment dat de oude cv-installaties aan vervanging toe waren, zocht Hendrikus Baan als eigenaar van een vleeskalverbedrijf naar alternatieven. Verschillende mogelijkheden werden bekeken, met een houtgestookte cv-installatie als resultaat.

Om de 1600 witvleeskalveren twee keer per dag kunstmelk te kunnen geven, heeft Hendrikus Baan 15.000 liter tanks met warm water van 85 graden op voorraad. “We onderzochten verschillende manieren om dit water te verwarmen: een zonneboiler bleek onvoldoende capaciteit te hebben en elektra sloten we uit omdat er op het bedrijf geen zonnecollectoren zijn waardoor dit te duur werd”. Van daaruit kwamen zij op de mogelijkheid om houtpellets of snippers te gaan inzetten. Een mooie eerste stap, maar zijn ambitie was groter: Gasneutraal, ook voor de woning en kantine, werd het uitgangspunt.

Gasneutraal werd het uitgangspunt

De duurzame ambitie kreeg steeds meer vorm en past binnen de bedrijfsvoering van Hendrikus: “Duurzaam ondernemen heeft zeker een plaats in onze onderneming, dit willen we ook graag uitdragen. Wel moet het betaalbaar zijn, het moet kunnen”. Na een eerste contact met Heatplus ging het snel. “Zij begrepen mijn vraag en in de eerste middag hadden we direct al een schets gemaakt van hoe het kon worden gemaakt”.

De houtgestookte cv-installatie

Ruim twee jaar geleden heeft Heatplus de houtgestookte cv-nstallatie bij het vleeskalverbedrijf geïnstalleerd. De ervaringen zijn positief: “Na de juiste instellingen in het programma en de beveiliging te hebben gedaan, is het een goede en betrouwbare installatie. De samenwerking met Heatplus bevalt heel goed: het is een leuk team met goede service en snelheid van handelen”. Ook over de installatie is Hendrikus tevreden: “Het voordeel is dat de installatie weinig werk vraagt. Kortgezegd: ongeveer één uur werk in de week en dat met een 2/3 resultaat op je gasrekening. Absoluut een investering die zijn waarde heeft!”.

"Door te werken met snoeihout, gebruiken we altijd schoon hout. Puur natuur dus!"

Puur natuur!

In het begin van het project heeft Hendrikus samen met het team van Heatplus berekend wat de besparing zou zijn. Zij kwamen maar liefst uit op een besparing van 2/3 van de gasrekening. Hendrikus geeft aan: “Enerzijds is het gas nu duurder geworden maar dit verschil lopen we in door de houtsnippers op de juiste plek te kopen. Ik koop ze in de buurt via een loonwerker. Dat heeft financieel voordeel en omdat je werkt met snoeihout is het altijd schoon hout. Puur natuur dus!”.

Tip van Hendrikus over subsidies

Voor ondernemers die overwegen te starten met een houtgestookte cv-installatie geeft Hendrikus de tip om de subsidie mogelijkheden goed te onderzoeken. Hij heeft de installatie kunnen aanschaffen met de SDE+ subsidie. “Deze subsidie heeft mij een nieuwe kachel opgeleverd waardoor het mogelijk werd om gasneutraal te worden”.

Met behulp van SDE+ regeling een nieuwe houtgestookte cv-installatie

pluimvee bert heusinkveld houtgestookte kachel

24 februari 2020

Ruim 13 jaar werkt pluimveehouder Bert Heusinkveld nu met een houtgestookte cv-installatie. De vorige kachel vervingen ze na 10 jaar voor de huidige kachel, die ze nu drie jaar met tevredenheid gebruiken. Waarom hij hierin heeft geïnvesteerd? “Het is een duurzame oplossing en geeft financieel gunstige resultaten. Ik heb tegelijkertijd geïnvesteerd in diverse duurzame aanpassingen in de stal waardoor ook de ammoniak reduceert en het dierwelzijn verbetert. Wat wil je nog meer?”.

Voor een pluimveehouderij met 155.000 vleeskuikens speelt het verwarmen van de pluimveestallen een cruciale rol in de bedrijfsvoering. Het is namelijk een grote kostenpost in een pluimveehouderij. Samen met een aantal collega’s kwam pluimveehouder Bert Heusinkveld daarom 14 jaar geleden op het idee om zich te verdiepen in een houtgestookte cv-installatie. “Van daaruit kwamen we al snel in contact met een aantal leveranciers en de provincie Overijssel”, aldus Bert Heusinkveld.

“Na 14 jaar nog steeds tevreden over de samenwerking”

Eén van de leveranciers waar zij aanklopten was Heatplus en nu, na 14 jaar zijn zij nog altijd tevreden over de samenwerking. “Heatplus schreef 14 jaar geleden een keurige offerte en door de gesprekken die daarop volgden kregen we een goede relatie. En deze goede relatie hebben we nu 14 jaar later nog steeds. Vooral de service, bereikbaarheid en de snelheid bij het verhelpen van eventuele storingen kan volgens mij niet beter dan bij Heatplus”.

Gunstige redenen om te kiezen voor een houtgestookte cv installatie

Er zijn diverse gunstige redenen te noemen waarom je gebruik zou moeten maken van een houtgestookte cv-installatie. “Om te beginnen is het een duurzame oplossing omdat je bijdraagt aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. Daarnaast heeft het ook financieel gunstige resultaten in de vorm van lagere stookkosten”. Bert Heusinkveld schat in dat de investering hem toch 2500 euro per maand bespaart.

Interessante regelingen

Bert adviseert bedrijven om goed te informeren over mogelijk interessante regelingen. Zo kwam hij zelf via de Provincie in aanmerking voor een stimuleringssubsidie. Daarnaast hebben zij bij het vervangen van de oude ketel, meegedaan met de SDE+ regeling. Dit heeft hem ongeveer 40.000 euro per jaar gedurende 12 jaar opgeleverd. “Zeker de moeite waard dus om de mogelijkheden van subsidies te bekijken en daar advies over in te winnen”, aldus Bert Heusinkveld.

BIO KKP 15MW

Op 31 oktober was het dan zover! Tijdens de jaarlijkse Nieuwe Energiedag bij de provincie Overijssel is BIO KKP offiecieel in gebruik genomen. Bij BIO KKP staan BINDER installaties met een opgesteld vermogen van 15MW op houtsnippers (afkomstig uit regionaal landschapsonderhoud) welke warmte gaat leveren aan glastuinbouwbedrijven in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. HeatPlus is leverancier en bouwer van dit project. Vorig jaar November is de eerste paal in de grond geslagen en afgelopen zomer is de eerste warmte geleverd. In de Koekoekspolder worden verschillende duurzame disciplines toegepast ( zoals geothermie en zonnepanelen) en men hoopt in 2030 energie neutraal te zijn.

 

Actueel:     

Heatplus

 

"Volgens het nieuwe klimaatakkoord een gasloos Nederland in 2050!"                                                                                                                                        

Moderne houtgestookte cv-ketels met een hoge warmteopbrengst zijn een uitstekend alternatief voor de vertrouwde gasgestookte cv-ketels. Met het langzaam maar zeker dichtdraaien van de Groningse gaskraan zijn gasgestookte ketel in rap tempo ouderwets en overbodig aan het worden. Als het kabinet haar plannen doorzet mogen er, over drie jaar al, geen nieuwe gasgestookte cv ketels meer geplaatst worden. Bestaande cv-ketels mogen vanaf dat moment alleen nog vervangen worden door hybride systemen, warmtepompen of andere duurzame alternatieven. De houtgestookte cv-ketel is zo'n duurzaam alternatief.

Deze kunnen één op één de gasgestookte cv-ketels vervangen en op het bestaande gewone leidingwerk worden aangesloten. Het verbranden van hout in deze speciale moderne houtgestookte ketels is bovendien een CO2 neutrale oplossing.

Lees meer over alle voordelen van de houtgestookte cv-ketels 

 

 

Nieuws                                                                                                                               2017       2016        2015

 

 

Geplaatst op Donderdag 29 oktober 2015 - 07:00

heatplus facebook heatplus twitter heatplus linkedin filmpjes houtgestookte cv systemen